Thema`s

Algemene thema`s:

De belangrijkste voorwaarde voor huurtoeslag is dat u een zelfstandige woonruimte huurt. Een zelfstandige woonruimte heeft in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc. Maar niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen, mag u niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet al te laag zijn. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van uw huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Op de website van de belastingdienst kunt u een proefberekening maken. U vult uw situatie in en ziet dan of u toeslag krijgt, en hoeveel. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/

Mensen maken zich grote zorgen over hun energierekening. Het is mogelijk om een energietoeslag van € 1300,00 aan te vragen bij de gemeente. Of u in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is afhankelijk van uw inkomen. De regeling is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de stijgende energierekening. De precieze inkomensgrenzen kunnen verschillen per gemeente.

Krijgt u een bijstandsuitkering of een andere uitkering van uw gemeente? Dan weet de gemeente uw inkomen en zal de gemeente de energietoeslag automatisch overmaken. Het is natuurlijk wel verstandig in de gaten te houden of dit bij u ook gebeurt.

Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bekend bij de gemeente. Bijvoorbeeld omdat u zelfstandig ondernemer bent of gepensioneerde met alleen AOW. Dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen bij uw gemeente.

Gemeente Hof van Twente

Gemeente Rijssen-Holten

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt veel doen om de kans flink te verkleinen.

 

Een paar tips op een rij

– Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels en gebruik dit ook.

– Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.

– Zorg voor voldoende buitenverlichting.

– Geef uw woning een bewoonde indruk als u er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden aan- en uitgaan.

– Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui.

 

Wat kunt u nog meer doen

– Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren.

– Sluit altijd alle deuren en ramen. Denk ook aan wc-raampjes, de tuindeur en de ramen en deuren van een garage.

– Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.

– Hang geen adreslabel aan je sleutel(bos). Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het een inbreker wel erg makkelijk.

– Zorg dat u geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.

– Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers.

– Als u een schuifpui heeft: plaats een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.

– Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om zo op slinkse wijze te achterhalen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past op het moment van de afscheidsdienst.

– Zet ladders en kliko’s weg, zodat hierop klimmen onmogelijk is. – Sluit u aan bij een WhatsApp BuurtPreventie-appgroep.

 

Anti-inbraaktips voor de vakantie

– Vermeld niet op social media of uw antwoordapparaat dat u met vakantie bent.

– Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok.

– Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om ’s avonds de gordijnen dicht te doen en ’s ochtends weer te openen.

– Plaats tijdens uw vakantie een auto op de oprit: een eventuele tweede auto van uzelf of die van uw buren.

– Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt.

Beste Buur Bokaal is een initiatief van woningcorporaties, huurdersorganisaties, welzijnsorganisaties en gemeenten. Genoemde partijen zijn het erover eens dat een sociaal, veilig en actief leefklimaat van belang is om langer thuis te kunnen wonen. Een prettig leefklimaat helpt tegen vereenzaming en draagt bij aan Twents noaberschap. Daarom kiezen we voor Beste Buur Bokaal. Want samen willen we een bijdrage leveren om ontmoeting en verbinding tussen mensen in buurten te stimuleren. 

De uitreiking van de Beste Buur Bokaal 2022 heeft op 24 september plaatsgevonden. In Markelo heeft burgemeester Ellen Nauta het echtpaar Bennie en Annie Potman verrast met de Beste Buur Bokaal. Voor Bennie en Annie waren het niet eens hun huidige buren die hen hadden genomineerd, maar hun noabers uit de buurtschap Stokkum, waar het echtpaar tot 1 augustus nog woonde op boerderij Erve Löppink. De boerderij is verkocht en op het nabijgelegen Plan Löppink wordt momenteel de nieuwe woning gebouwd van Bennie en Annie. Het is om die reden dat ze tijdelijk elders wonen. Maar het blijkt: uit het oog is zeker niet uit het hart. Een van de noabers vertelt dat Bennie en Annie veel voor hen hebben betekend; vroeger met hand en spandiensten op de boerderij, en altijd met hulp in tijden van vreugde en verdriet. Bovendien is het echtpaar zeer actief in de buurtvereniging van Stokkum. Andere noabers vertellen: “Bennie en Annie staan altijd voor ons klaar, zijn een centraal punt voor de buurt, motiveren en organiseren en nemen veel initiatief. Als je mensen zoekt die veel betekenen voor het noaberschap, dan zijn zij dat wel.”

Bennie en Annie Potman:  jullie hebben de Beste Buur Bokaal 2022 dik verdiend, van harte gefeliciteerd!

In de gemeente Rijssen-Holten is de Beste Buur Bokaal 2022 uitgereikt aan Heleen Sloot uit Holten. Jeroen en José Wessels uit Rijssen hebben een dinercheque voor Buren in de spotlights gewonnen. Van harte gefeliciteerd!

Een zelf aangebrachte voorziening (ZAV) is een vaak bouwkundige zaak die in een huurwoning wordt aangebracht door de huurder. De ZAV kan zijn aangebracht zonder en met medeweten van de verhuurder. Dit onderscheid is van groot belang. Met name als de huurder zijn of haar huurwoning weer verlaat en de verhuurder de ZAV moet beoordelen op handhaven of (de woning) terugbrengen in de oorspronkelijke staat. Dit kan grote financiële consequenties met zich meebrengen voor de huurder.

De ZAV wordt altijd gehandhaafd als de huurder met de verhuurder van tevoren over de ZAV heeft gecommuniceerd en de verhuurder de ZAV heeft goedgekeurd. Hierbij is wel sprake van een controle van het realiseren van de ZAV door de verhuurder tijdens de werkzaamheden van het aanbrengen of bij de oplevering.

De ZAV kan worden gehandhaafd indien de ZAV voldoet aan een aantal voorwaarden:

– De voorziening voegt iets van waarde toe aan de woning.

– De voorziening doet geen afbreuk aan de woning en is gelijk aan de oorspronkelijke staat of toestand van de woning.

– De voorziening wordt door de volgende huurder overgenomen middels een overnameovereenkomst en de verhuurder heeft hier geen problemen mee (maar kan dan nog steeds eisen dat de ZAV te zijner tijd wordt verwijderd).

Indien de ZAV niet aan de bovengestelde voorwaarden voldoet, is de verhuurder gerechtigd de ZAV te laten verwijderen. De kosten hiervoor komen altijd ten laste van de vertrekkende huurder. De huurder is gerechtigd de ZAV zelfstandig te verwijderen maar moet de woning wel in de “oorspronkelijke staat” terugbrengen.

In 1951 kwam de eerste generatie Molukkers noodgedwongen naar Nederland. De soldaten die in dienst waren geweest van Nederland, moesten met hun gezinnen volgens dienstbevel Indië verlaten nadat Indonesië de onafhankelijkheidsoorlog tegen Nederland had gewonnen. Het verblijf van de Molukkers in Nederland zou tijdelijk zijn; de Molukkers was een eigen staat in het voormalig Nederlands-Indië beloofd. Een belofte die Nederland nooit waarmaakte.

Door de landelijke overheid zijn er afspraken gemaakt met de Molukse gemeenschap. Door heel Nederland kwamen er Molukse wijken met woningen, een buurthuis en een kerk. In de jaren ’60 zijn in Rijssen 24 woningen gebouwd speciaal voor de Molukkers. Toen de woningen in de jaren ’80 en ’90 werden overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten en woningcorporaties, zijn die afspraken niet altijd goed meegekomen.

Na vele gesprekken zijn Viverion en Stichting Teripang Rijssen tot goede afspraken gekomen, die in een convenant zijn vastgelegd. De afspraken zijn:

– de 24 woningen blijven bestemd voor Molukkers: Molukker erin, Molukker eruit. Nazaten van de 1e generatie hebben voorrang.

– Rumah tua gedachte: familie krijgt voorrang als het hun rumah tua (ouderlijk huis) betreft.

– Stichting Teripang is aanspreekpunt en draagt mensen voor. Er wordt gewerkt met een wachtlijst.

– Inkomenseis speelt geen rol.

Op 5 november 2022 heeft de ondertekening van het convenant plaatsgevonden in het buurthuis van Stichting Teripang. Omwonenden en andere genodigden waren in groten getale aanwezig. Deze feestelijke gebeurtenis werd ingeluid met een gebed, waarna speeches, muziek, dans en een overheerlijke Molukse maaltijd volgden. 

 

 

Energie:

Verwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op uw energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kunt u dan ook het meest besparen. Dit zijn de 5 belangrijkste energiebespaartips:

– Zet uw verwarming op maximaal 19 graden.

– Douch maximaal 5 minuten.

– Verwarm alleen de ruimtes waar u bent.

– Gaat u slapen? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als u vloerverwarming hebt.

– Niet thuis? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als u vloerverwarming hebt.

Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van uw energierekening. Ook op koken kunt u besparen: alle kleine beetjes helpen.

De grootste kostenpost op uw energierekening is verwarming. Gemiddeld is verwarming bijna de helft van alle energiekosten (46%). Door slim te verwarmen kunt u veel besparen op uw energierekening.

– Sluit deuren en verwarm alleen ruimte waar u verblijft.

– Verwarm de slaapkamers niet en sluit de ramen als u niet in de slaapkamer bent.

– Zet de thermostaat op 15 graden een uur voordat u gaat slapen en als u van huis bent.

– Sluit ’s avonds de gordijnen.

– Doe gordijnen open als de zon naar binnen schijnt.

Investeringen

– Plak radiatorfolie.

– Plaats een brievenbusborstel.

– Plaats een klokthermostaat en programmeer deze op uw leefritme.

– Gebruik een kruik of elektrische deken in de slaapkamer.

 

Ook het gebruik van warm water kost veel geld, met name douchen en badderen. Door minder warm water te gebruiken kunt u flink besparen.

– Douche minder vaak en korter.

– Neem een warme douche in plaats van een warm bad.

– Was uzelf vaker bij de wastafel, met koud water, of vul de waskom met warm water: laat de warme kraan niet stromen.

– Spoel de vaat niet onder een stromende warme kraan, gebruik een teiltje.

Investeringen

– Plaats een spaardouchekop.

– Plaats doorstroombegrenzers in uw kraankoppen.

Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan, zoals de koelkast, wasmachine of tv, gebruiken veel energie. Door verstandig om te gaan met uw koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine en wasdroger kunt u energie en geld besparen.

– Zet de wasmachine en de vaatwasser op een eco-programma: deze duren vaak langer maar kosten toch minder stroom.

– Was op 30 of 40 graden en kies daarbij voor het eco-programma.

– Was minder vaak en met een volle trommel.

– Centrifugeer de was goed, op een hoog toerental (1200-1600 toeren).

– Droog de was aan de waslijn (i.p.v. in de wasdroger), het liefst buiten.

– Doe uw tweede koelkast of tweede vriezer weg: deze zijn vaak oud en slurpen stroom.

– Let op apparaten die stroom slurpen: elektrische boiler, vijverpomp, tropisch aquarium, elektrische kachel, waterbed, thuistap/beertender, airfryer, airco, groot tv-scherm, vooral lcd en plasma.

Investeringen

– Vervang apparaten als ze stuk (en niet te repareren) zijn door een apparaat met een groen label (A), behalve de koelkast en de vriezer.

– Vervang koelkast en vriezer als ze 10 jaar oud zijn voor een koelkast/vriezer met een zuinig label (A of B).

 

Kleine elektrische apparaten, apparaten op standby en lampen gebruiken ook stroom. Al die kleine beetjes stroom bij elkaar, is toch nog best veel. Ook daarop kunt u besparen.

– Laat geen lichten branden in de ruimtes waar u niet bent (denk ook aan de tuin en de lamp bij de deur).

– Zet apparaten echt uit, zo voorkomt u sluipgebruik.

Investeringen

– Vervang gloei-, halogeen- en spaarlampen door led-verlichting.

– Sluit apparaten aan op een stekkerblok met een schakelaar, zodat u ze in 1x uit kunt zetten, of gebruik een standby-killer.

Of u nu kookt en bakt op gas of elektriciteit, het kost allebei energie. Met een paar handigheidjes kunt u energie besparen.

– Gebruik het juiste formaat pan op de juiste pit: grote pannen op grote pitten en kleine pannen op kleine pitten.

– Kookt u op gas, zorg dan dat de vlam niet onder de pan vandaan komt.

– Gebruik het juiste formaat pan, dus kleine pannen voor kleine hoeveelheden.

– Kook niet in meer water dan nodig is.

– Gebruik een deksel op de pan en zet het gas laag als de inhoud kookt.

– Zoek recepten met een korte kooktijd of gebruik de wok: voedsel kort koken of wokken is vaak ook gezonder.

– Verwarm de oven niet langer voor dan nodig.

– Zet geen warm voedsel in de koelkast, laat het buiten de koelkast afkoelen.

Investeringen

– Koop kleinere pannen voor kleine hoeveelheden voedsel.

– Koop goedpassende deksels.

– Koop een snelkookpan.

– Maak of koop een hooikist.